Δεν αρκούν τα στοιχεία της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών για την διακρίβωση ύπαρξης ζωής

0
301

Υπάρχει ζωή εκεί έξω ανάμεσα στα αστέρια; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά βρίσκουμε συνεχώς νέους εξωπλανήτες που έχουν κάποια δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή. Οι αστρονόμοι δεν διαθέτουν σήμερα την τεχνολογία για να εξετάσουν άμεσα αυτά τα μακρινά αντικείμενα, αλλά ίσως μπορέσουμε να μάθουμε για τις ατμόσφαιρές τους. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί εάν υπάρχει ζωή, αλλά μια νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη ίσως να μην μας λέει όσο νομίζαμε.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Γερμανία δημιούργησαν προσομοιώσεις πολλαπλών κοντινών εξωπλανητών που έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των Proxima b και TRAPPIST-1d. Όπως πολλοί εξωπλανήτες, αυτοί οι κόσμοι είναι κλειστοί στα αστέρια τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιστρέφονται σαν τη Γη, αφήνοντας μία πλευρά μόνιμα στο φως και την άλλη πάντα σκοτεινή. Αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζει αν υπάρχει κάτι ζωντανό στην επιφάνεια.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν όργανα όπως το επερχόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο Webb για να εξετάσουν τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών. Αυτό είναι κάτι που κάναμε μερικές φορές σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις με την υπάρχουσα τεχνολογία. Αναζητώντας συγκεκριμένους βιοδείκτες, είναι δυνατόν να έχουμε μια ιδέα εάν η ζωή όπως γνωρίζουμε υπάρχει σε έναν πλανήτη. Ένα μόριο που οι ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν είναι το όζον, το οποίο θα μπορούσε να δείξει ότι οι βιολογικές δραστηριότητες που παράγουν οξυγόνο συμβαίνουν σε έναν πλανήτη. Ωστόσο, ένας πλασματικά κλειδωμένος κόσμος μπορεί να μην διανέμει το όζον κατά τρόπο που να το εντοπίζουμε.

Σύμφωνα με τα νέα μοντέλα, ατμοσφαιρικά ρεύματα σε έναν πλασματικά κλειδωμένο πλανήτη θα ρέουν από τους πόλους προς τον ισημερινό. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το μεγαλύτερο μέρος του όζοντος σε στενή ζώνη και να την παγιδέψει εκεί. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό, έτσι ενός εξωπλανήτη με βιολογικό όζον στην ατμόσφαιρά του θα μπορούσε να καταλήξει να μοιάζει σαν ένας άψυχος εξωπλανήτης με βάση τις παρατηρήσεις μας.

Ενώ αυτό θα μπορούσε να σημάνει πρόβλημα για την ανίχνευση της ζωής σε μερικούς εξωπλανήτες, δεν είναι όλα αυτά να είναι κλειδωμένα. Πράγματι, αυτές είναι πιθανότατα λιγότερες πιθανότητες να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή κατά πρώτο λόγο. Το ίδιο σχέδιο για τον καιρό που κρύβει το όζον θα μπορούσε επίσης να καταστήσει την επιφάνεια ακατοίκητη. Χωρίς την κατάλληλη κάλυψη με όζον, η ακτινοβολία UV από το αστέρι της υποδοχής θα μπορούσε να τηγανίσει οτιδήποτε θεωρούμε ως ζωή.

Η NASA έχει προγραμματιστεί να εκκινήσει το Webb Telescope στις αρχές του 2019. Θα πρέπει να έχουμε καλύτερη ιδέα εάν τα μοντέλα κρατηθούν όταν φτάσουν στο διαδίκτυο και αρχίσουν να στέλνουν τα δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here