Oμάδα του MIT κερδίζει τον διαγωνισμό σχεδίου Mars City για την ιδέα του «Redwood Forest»

0
348

Μια ομάδα μηχανικών και αρχιτεκτόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) κέρδισε το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικής στον διεθνή διαγωνισμό Mars City Design του 2017, ο οποίος ζητά από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν ενδιαιτήματα που θα μπορούσαν μια μέρα να χτιστούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο διαγωνισμός, που χρηματοδοτείται τόσο από την NASA όσο και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), είναι ένας από τους πολλούς που ζητά από τους συμμετέχοντες να βρουν δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που αναμένουν οι οργανισμοί αυτοί στο ταξίδι στον Άρη.

Όπως και άλλοι διαγωνισμοί πριν από αυτό, ο διαγωνισμός Mars City Design στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος της οικοδόμησης βιώσιμων χώρων στον Κόκκινο Πλανήτη, είτε από τους αστροναύτες με περιορισμένο φορτίο θα είναι σε θέση να φέρουν μαζί τους είτε τους εγχώριους πόρους του Άρη. [Πώς θα λειτουργεί μια βάση ανθρώπινου αστεριού;

Το βραβευμένο σχέδιο του MIT, το οποίο η ομάδα ονομάζει Redwood Forest, είναι μια συλλογή “δένδρων” που συνδέονται μέσω ενός συστήματος σηράγγων που ονομάζεται “ρίζες”. Οι ρίζες θα παρέχουν ασφαλή πρόσβαση σε άλλους οικοτόπους δέντρων, ιδιωτικούς χώρους και “μεταφορά μανικιών”, σύμφωνα με δήλωση του MIT. Οι σήραγγες θα παρέχουν επίσης προστασία από την κοσμική ακτινοβολία, τις μικρομετεριωτικές επιπτώσεις και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Κάθε ορεινός οικότοπος με σχήμα θόλου στεγάζει μέχρι 50 άτομα και το όραμα της ομάδας απαιτεί την κατασκευή περίπου 200 από αυτά, για να υποστηρίξει μια εγκατάσταση 10.000 πρωτοπόρων. Οι δομές θα περιλαμβάνουν ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους καθώς και φυτά και νερό που συλλέγονται από τις βόρειες πεδιάδες του Άρη.

“Στον Άρη, η πόλη μας θα μιμείται φυσικά και λειτουργικά ένα δάσος, χρησιμοποιώντας τοπικούς πόρους του ‘Αρη όπως πάγο και νερό, regolith (ή έδαφος) και ήλιο για να στηρίξουν τη ζωή”, δήλωσε η μεταδιδακτορική ερευνητής του MIT Valentina Sumini. Η Sumini και ο βοηθός καθηγητής του MIT, Caitlin Mueller, οδήγησαν την ομάδα, η οποία περιελάμβανε επίσης ακόμα εννέα φοιτητές.

Κάθε δέντρο του Redwood Forest θα συλλέξει ενέργεια από τον ήλιο και θα το χρησιμοποιήσει για να επεξεργαστεί και να μεταφέρει το νερό σε όλο το δέντρο και κάθε δέντρο έχει σχεδιαστεί ως ένα πλούσιο σε νερό περιβάλλον », δήλωσε ο George Lordos, διδακτορικός φοιτητής Αεροναυτικής και Αστροναυτικής που εργάστηκε στο έργο.

Κάθε θόλος θα έχει μαλακά κύτταρα που θα γεμίσουν με νερό για να προστατεύσουν τους κατοίκους από την ακτινοβολία, να διαχειριστούν τα θερμικά φορτία και να τροφοδοτήσουν τα ψάρια και να παράγουν αγροκτήματα. Οι θόλοι θα έχουν επίσης ηλιακούς συλλέκτες για να παράγουν καθαρή ενέργεια για τη φόρτιση κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Το σχέδιο Redwood Forest θα μπορούσε επίσης να έχει χρήσεις εδώ στη Γη, ανέφεραν μέλη της ομάδας. Μια παρόμοια αρχιτεκτονική θα μπορούσε να κάνει σκληρά περιβάλλοντα όπως αυτά σε μεγάλα υψόμετρα και ακόμη και το θαλασσινό βιωτό, ανέφεραν στη δήλωση, και το προτεινόμενο σύστημα κηπουρικής του οικοτόπου θα μπορούσε να μειώσει το κόστος γης και μεταφοράς.

Ακόμα, ο στόχος του Mars City Design είναι τελικά να βοηθήσει οργανισμούς όπως η NASA και η ESA να βρουν βιώσιμους τρόπους για τον άνθρωπο να εγκαταστήσει τον Κόκκινο Πλανήτη.

“Δεν αρκεί να ταξιδέψουμε στον Άρη και να επιβιώσουμε, τώρα πρέπει να αναπτύξουμε έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ζούμε και να αγαπάμε αειφόρα τον Άρη”, αναφέρει ο ιστότοπος του διαγωνισμού. “Είναι σημαντικό να καλέσουμε μια νέα γενιά στοχαστών και καινοτόμων για να γίνει αυτό πραγματικότητα” είπε ο Lordos.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here