Η Tesla ολοκληρώνει στην ώρα της, γιγαντιαία συστοιχία μπαταριών

0
370

Η Tesla ολοκλήρωσε το 100 Megawatt Powerpack σύστημα εφεδρικής μπαταρίας στη Νότια Αυστραλία εντός 100 ημερών, όπως είχε υποσχέθεί ο Elon Musk. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία κέρδισε ουσιαστικά το “στοίχημα”, και δεν θα είναι υπόλογη για το συνολικό κόστος του έργου, που υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια. Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι περίπου 30.000 σπίτια στη Νότια Αυστραλία θα έχουν μια δύναμη εφεδρείας σε περίπτωση που δεν υπάρχει αεράκι στο αιολικό πάρκο Hornsdale που βρίσκεται περίπου δύο ώρες από την Αδελαΐδα.

“Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του έργου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο South Australian Premier Jay Weatherill. “Η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο θα αποτελέσει σημαντικό μέρος του ενεργειακού μας συνδυασμού.”

Ο Musk υποσχέθηκε να κατασκευάσει το σύστημα που βασίζεται στο Powerpack σε 100 ημέρες, αλλά αυτό τώρα μοιάζει περισσότερο με μια έξυπνη κίνηση PR από ένα πραγματικό στοίχημα. Ο Musk είπε ότι το ρολόι θα ξεκινούσε όταν υπογράφηκε η σύμβαση και εκείνη την ημέρα (29 Σεπτεμβρίου), το έργο ήταν περίπου μισό, όπως δείχνει η φωτογραφία παραπάνω.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουμε το σύστημα Powerpack, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ενεργειακή ασφάλεια για περίπου 30.000 σπίτια – ακριβώς τον αριθμό που είχε επηρεαστεί από μακρά συσκότιση τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό προκάλεσε μια καταιγίδα κριτικής στη Νότια Αυστραλία, μεταξύ του Weatherill και του Αυστραλού Υπουργού Περιβάλλοντος Josh Frydenberg.

Οι επικριτές της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ισχυρίζονται ότι σε αντίθεση με τον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια, συχνά δεν είναι αξιόπιστες – μερικές φορές, προφανώς, ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει. Τα συστήματα εφεδρικής μπαταρίας λιθίου από εταιρείες όπως η Tesla μπορούν να λειτουργούν όταν αυτά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι παραγωγικά, ωστόσο, και στη συνέχεια παρέχουν εφεδρική ενέργεια όταν δεν είναι.

Η Tesla πωλεί το σύστημα Powerwall για μεμονωμένα σπίτια, επιτρέποντας στους χρήστες να αντλούν περισσότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες τους. Το Powerpack, ωστόσο, απευθύνεται σε επιχειρήσεις και μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το αγρόκτημα Hornsdale είναι σήμερα η μεγαλύτερη εγκατάσταση δημιουργίας εφεδρικών μπαταριών στον κόσμο στα 100 megawatts, αλλά καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, το ρεκόρ πιθανόν να καταρρεύσει σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here