Οι νύχτες μας γίνονται ολοένα και πιο φωτεινές

Έρευνα δείχνει ότι ο φωτισμός παγκοσμίως αυξάνεται διαρκώς

0
403

Οι νύχτες μας γίνονται ολοένα και πιο φωτεινές και έχουν γίνει κάθε χρόνο από το 2012, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Science Advances. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Christopher Kyba στο GFZ Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στον εξωτερικό τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι μεταξύ του 2012 και του 2016, η ποσότητα του φωτισμένου χώρου αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως. Η ποσότητα φωτεινότητας από περιοχές συνεχώς φωτισμένες αυξήθηκε επίσης κατά 2,2% ετησίως. Έτσι, όχι μόνο υπάρχουν περισσότερες φωτιζόμενες περιοχές τη νύχτα, αλλά και οι ήδη φωτισμένες περιοχές γίνονται ακόμη πιο φωτεινές. “Χάνουμε ολοένα και περισσότερο τη νύχτα σε πλανητική κλίμακα”, δήλωσε ο συντάκτης του περιοδικού Kip Hodges.

Ορισμένες περιοχές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο έτος με το χρόνο, αλλά πολλές από αυτές τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και των ΗΠΑ, ήταν ήδη από τις πιο λαμπρές. Ο φωτισμός αυξήθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Και οι αριθμοί είναι πιθανό να υποτιμήσουν το πρόβλημα, επειδή ο δορυφόρος που χρησιμοποιείται δεν συλλέγει το μπλε φως που εκπέμπεται από τα LED, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

“Οι αριθμοί είναι πραγματικά συγκλονιστικοί, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι ο φωτισμός του νυχτερινού περιβάλλοντος μπορεί να έχει συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία”, δήλωσε στο Gizmodo ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Exeter Thomas Davies, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Και ακριβώς πόσο θα επηρεάσει την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος είναι ασαφές δεδομένου ότι ο φωτισμός της νύχτας είναι ένα αρκετά νέο φαινόμενο. “Το τεχνητό φως τη νύχτα είναι ένας πολύ νέος στρεσογόνος παράγοντας”, δήλωσε ο Franz Holker, ένας από τους ερευνητές του έργου. “Το πρόβλημα είναι ότι το φως έχει εισαχθεί σε τόπους, χρόνους και εντάσεις, στις οποίες δεν εμφανίζεται φυσικά και για πολλούς οργανισμούς, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο στρεσογόνο παράγοντα”.

Και αν δεν αλλάξουμε το πώς φωτίζουμε τους υπαίθριους χώρους μας, η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί. “Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι η τεχνητή εκπομπή φωτός στο περιβάλλον θα συνεχίσει να αυξάνεται, περαιτέρω διαβρώνοντας την υπόλοιπη γη , που βιώνει φυσικούς κύκλους φωτός ημέρας και νύχτας”, ανέφερε η μελέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here