Bitcoin : χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

0
428

Η τιμή του Bitcoin έπιασε ένα νέο ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ανεβαίνοντας πάνω από 11.000 δολάρια το πρωί της Τετάρτης. Η τιμή ήταν από τότε ένα κυλιόμενο καράβι, με την τιμή να μειώνεται σύντομα στα 9,000 δολάρια αργότερα την Τετάρτη, πριν να ξανακερδίσει μεγάλο μέρος της χαμένης αξίας της τις τελευταίες ημέρες.

Τα εκπληκτικά κέρδη του νόμισματος -αξίας λιγότερο από $ 1 στις αρχές του 2011- έχουν προκαλέσει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται εάν πρέπει να δίνουν προσοχή στην τεχνολογία. Η Coinbase, μια δημοφιλής υπηρεσία για την εμπορία δολαρίων και bitcoins, λέει ότι έχει πάνω από 13 εκατομμύρια χρήστες. Ενώ σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για το Bitcoin σε αυτό το σημείο, πολλοί άνθρωποι είναι ασαφείς στις λεπτομέρειες: τι είναι ένα bitcoin, ακριβώς; Πώς μπορώ να αγοράσω κάποια; Για ποιους θα το χρησιμοποιήσω;

1. Τι είναι το Bitcoin ;

Ο όρος Bitcoin αναφέρεται στην πραγματικότητα σε δύο διαφορετικά πράγματα. Capital-B: Το Bitcoin είναι ένα δίκτυο πληρωμών όπως και το MasterCard είναι ένα δίκτυο πληρωμών. Το μικρό b:  bitcoin αναφέρεται στο νόμισμα του δικτύου Bitcoin – όπως και η MasterCard χρησιμοποιεί δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό που κάνει το Bitcoin διαφορετικό από το MasterCard, το PayPal και άλλα δίκτυα πληρωμών που υπήρχαν το 2008 (όταν το Bitcoin εφευρέθηκε) είναι ότι το Bitcoin ήταν το πρώτο δίκτυο πληρωμών στον κόσμο που είναι εντελώς αποκεντρωμένο. Το δίκτυο MasterCard λειτουργεί από τη MasterCard Inc., αλλά δεν υπάρχει καμία εταιρεία Bitcoin Inc. που να είναι υπεύθυνη για το δίκτυο Bitcoin. Πρόκειται μάλλον για ένα δίκτυο peer-to-peer που διατηρεί έναν κοινό λογότυπο συναλλαγής που ονομάζεται blockchain.

Η δημιουργία ενός νέου νομίσματος ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της αποκεντρωμένης λειτουργίας του δικτύου Bitcoin. Σε ένα συμβατικό δίκτυο πληρωμών, ο ιδιοκτήτης του δικτύου υπόσχεται να εξαργυρώσει τα υπόλοιπα για συμβατικά νομίσματα όπως δολάρια ή ευρώ. Αλλά δεν υπάρχει εταιρεία Bitcoin, οπότε δεν υπάρχει κανένας που να εγγυάται ότι τα υπόλοιπα Bitcoin θα έχουν ιδιαίτερη αξία. Αντ ‘αυτού, τα bitcoins επιπλέουν στα συμβατικά νομίσματα, με την αξία τους να καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Και όχι, τα φυσικά “bitcoins” που βλέπετε σε πολλές εικόνες δεν είναι αυτό που ένα bitcoin “πραγματικά” μοιάζει. Τα Bitcoins είναι μόνο καταχωρήσεις στο μπλοκ αλυσίδας Bitcoin. Εάν είστε κάτοχοι bitcoins, αυτό σημαίνει ότι έχετε κρυπτογραφικά ιδιωτικά κλειδιά αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας, σε εξωτερική μονάδα δίσκου ή εκτυπωμένα σε κάποιο χαρτί κάπου. Αυτά τα κλειδιά επιτρέπουν στους ανθρώπους να ξοδεύουν ισορροπία bitcoin με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο κωδικός πρόσβασης στην ιστοσελίδα της τράπεζάς σας σας επιτρέπει να ξοδέψετε το υπόλοιπο στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αλλά δεν μπορείτε να αποσύρετε τα bitcoins από το δίκτυο με τον τρόπο που αποσύρετε το φυσικό νόμισμα από την τράπεζά σας.

2. Αφού τα Bitcoins δεν είναι συνδεδεμένα με ένα συμβατικό νόμισμα, πώς έγιναν τόσο πολύτιμα;

Καλή ερώτηση! Όταν το δίκτυο Bitcoin δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2009, τα bitcoins δεν άξιζαν τίποτα. Η Bitcoin lore υποστηρίζει ότι η πρώτη πραγματική συναλλαγή Bitcoin στην πραγματικότητα συνέβη το Μάιο του 2010, όταν ένας πρώτος χρήστης του Bitcoin πλήρωσε έναν άλλο χρήστη 10.000 bitcoins για δύο πίτσες. Την εποχή εκείνη, οι Bitcoins πραγματοποιούσαν συναλλαγές λιγότερο από μία δεκάρα.

Αλλά καθώς η κοινότητα Bitcoin αυξήθηκε, η αξία του νομίσματος ανέβαινε σταθερά. Μέχρι που άρχισα να δίνω προσοχή στη Bitcoin τον Απρίλιο του 2011, η αξία της είχε ανέλθει σε $ 1. Αυτό ήταν στην αρχή της πρώτης μεγάλης φούσκας Bitcoin. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης της Bitcoin προσέλκυσε νέους χρήστες, γεγονός που προκάλεσε την άνοδο της τιμής. Η αυξανόμενη τιμή, με τη σειρά της, προσέλκυσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ΜΜΕ. Η αξία αυξήθηκε σε πάνω από 30 δολάρια τον Ιούνιο, προτού καταρρεύσει και έπεσε στα $ 2 πριν από το τέλος του 2011.

Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε δύο ακόμη φορές το 2013. Τον Μάιο του 2013, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε σύντομα πάνω από 250 δολάρια, ενώ μειώθηκε κατά περίπου 80%. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2013, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε πάνω από 1.000 δολάρια, ενώ για άλλη μια φορά συντριβεί κατά 80 τοις εκατό. Η σημερινή έκρηξη, η οποία έχει πάρει το νόμισμα από το χαμηλό των 200 δολαρίων στις αρχές του 2015 σε υψηλά άνω των 10.000 δολαρίων τις τελευταίες ημέρες, είναι η τέταρτη μεγάλη έκρηξη του Bitcoin.

Κάθε μία από αυτές τις βραχίονες – και, για αυτό το λόγο, οι περισσότερες φυσαλίδες στην ιστορία – προήλθε από τον ίδιο βασικό βρόχο ανατροφοδότησης τιμών. Τα άρθρα προκαλούν περισσότερους ανθρώπους να δίνουν προσοχή στο νόμισμα και κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να αγοράσουν. Αυτό ωθεί ακόμη περισσότερο την τιμή, προκαλώντας μεγαλύτερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και μεγαλύτερο δημόσιο ενδιαφέρον.

Αυτή η διαδικασία εκτόξευσης έχει επιτύχει κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα πίστευαν ότι ήταν αδύνατο πριν από μια δεκαετία: ένα πολύτιμο νόμισμα που δεν υποστηρίζεται ούτε από ένα εμπόρευμα όπως ο χρυσός ή το ασήμι ούτε από ένα ισχυρό θεσμό όπως μια κυβέρνηση ή μια τράπεζα. Σε ένα επίπεδο, η αξία του Bitcoin αυξάνεται απλά επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι στοιχηματίζουν ότι η αξία τους θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Η ερώτηση, φυσικά, είναι εάν έχουν δίκιο γι ‘αυτό.

3. Γιατί θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το Bitcoin;

Ειλικρινά αν είστε συνηθισμένος Αμερικανός καταναλωτής, μάλλον δεν θα το κάνετε. Παρά τα χρόνια των προσπαθειών, οι επιχειρήσεις Bitcoin δεν είχαν πολλές εφαρμογές πληρωμής για την οικοδόμηση της τύχης που οι απλοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμοι.

Μία από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές για το δίκτυο Bitcoin είναι οι διεθνείς μεταφορές χρημάτων. Συμβατικά χρηματοπιστωτικά δίκτυα όπως η Western Union και η Moneygram είναι δαπανηρά και συχνά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να περάσουν τα χρήματα. Θεωρητικά, ένα σύστημα μεταφοράς χρημάτων με βάση το Bitcoin θα μπορούσε να είναι φθηνότερο και ταχύτερο.

Στην πράξη, όμως, η Bitcoin αγωνίστηκε να κερδίσει την έλξη ως πλατφόρμα για εμβάσματα. Ένας τρόπος για να δείτε αυτό είναι η εξέταση των τιμών που χρεώνουν τα ATMs Bitcoin, τα οποία επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανταλλάσσουν μετρητά για bitcoins και το αντίστροφο. Το μέσο τέλος συναλλαγής για ένα ATM Bitcoin – τουλάχιστον σύμφωνα με έναν ιστότοπο που παρακολουθεί αυτά τα πράγματα – είναι σήμερα περίπου εννέα τοις εκατό για την αγορά bitcoins και έξι τοις εκατό για την πώλησή τους. Έτσι, για να στείλετε χρήματα σε έναν φίλο στο εξωτερικό ή μέλος της οικογένειάς σας χρησιμοποιώντας Bitcoin ATMs, θα μπορούσατε να καταβάλετε τέλη συναλλαγής ύψους 15 τοις εκατό. Αυτό είναι πάνω από το τέλος συναλλαγής που χρεώνεται από το ίδιο το Bitcoin δίκτυο, το οποίο έχει κατά μέσο όρο περίπου $ 5 τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που εργάζονται για να βελτιώσουν την εμπειρία των διεθνών πληρωμών χρησιμοποιώντας το Bitcoin, ειδικά στην Ασία. Αυτές οι εταιρείες ενδέχεται τελικά να βρουν τρόπους για να κάνουν τις πληρωμές γρήγορες, βολικές και προσιτές – αλλά δεν έχουν ακόμη επιτύχει κρίσιμη μάζα.

Η Bitcoin έχει επίσης δείξει διαρκή δημοτικότητα με παράνομες συναλλαγές. Μια διαδοχή υπόγειων ιστοτόπων έχει αναδυθεί στο Tor για να χρησιμεύσει ως ένα είδος eBay για τα παράνομα ναρκωτικά. Αυτοί οι ιστότοποι βασίζονται στο Bitcoin επειδή θα κλείσουν αμέσως εάν προσπαθήσουν να αποκτήσουν λογαριασμούς σε συμβατικά δίκτυα πιστωτικών καρτών. Αλλά κανείς δεν έχει τη δύναμη να εμποδίσει οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει το Bitcoin.

Υπάρχουν επίσης ανεπανάληπτες ενδείξεις ότι το Bitcoin είναι δημοφιλές σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα με ασταθή νομίσματα ή δυσλειτουργικά χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Αλλά αν είστε συνηθισμένος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε μια άλλη πλούσια Δυτική χώρα και δεν θέλετε να αγοράσετε ναρκωτικά ή να κερδοσκοπήσετε για τη μελλοντική αξία της Bitcoin, η Bitcoin μπορεί να μην έχει πολλά να σας προσφέρει – τουλάχιστον όχι ακόμα.

4. Εάν η Bitcoin έχει λίγες πρακτικές εφαρμογές, πώς μπορεί να αξίζει 150 δισεκατομμύρια δολάρια;

Μια πιθανότητα είναι ότι οι κερδοσκόποι Bitcoin είναι απλώς παραληρητικοί και η τιμή του Bitcoin αναπόφευκτα θα βυθιστεί. Υπάρχουν όμως και άλλες δυνατότητες.

Το ένα είναι ότι η οικονομία Bitcoin είναι ακόμα στα πρώτα της χρόνια. Χρειάστηκε το Internet περίπου 25 χρόνια για να γίνει μια πειραματική τεχνολογία – το ARPANET το 1969 – να γίνει ένα φαινόμενο μαζικής αγοράς – το Netscape το 1994. Το Bitcoin είναι μια συγκριτικά νεαρή τεχνολογία, αφού ήταν γύρω στα λιγότερο από οκτώ χρόνια. Είναι πιθανό ότι το Bitcoin θα γίνει τελικά ένα βασικό κομμάτι του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – θα χρειαστούν άλλα πέντε, 10 ή 20 χρόνια για να καθορίσουν ακριβώς πώς να εφαρμόσουν την τεχνολογία με χρήσιμους τρόπους.

Είναι επίσης πιθανό ότι το Bitcoin θα έχει σημαντικές εφαρμογές που δεν αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Για παράδειγμα, το δίκτυο Bitcoin χρεώνει περίπου τις ίδιες χρεώσεις συναλλαγής, είτε στέλνετε 10 ή 10 εκατομμύρια δολάρια, οπότε η Bitcoin μπορεί να γίνει ένας τυπικός τρόπος να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό για διεθνές εμπόριο ή επενδύσεις. Οι μεγάλες εταιρείες είναι συντηρητικά ιδρύματα, οπότε μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για τη στήριξη τέτοιων συναλλαγών και στη συνέχεια μερικά ακόμη χρόνια για να πεισθούν οι εταιρείες να κάνουν μια αλλαγή.

Ένας άλλος λόγος για αισιοδοξία: το Bitcoin γίνεται το αποθεματικό νόμισμα μιας ευρύτερης οικονομίας κρυπτογράφησης, καθώς το δολάριο είναι το προεπιλεγμένο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Το Bitcoin έχει βαθύτερες αγορές και πιο εξελιγμένες υπηρεσίες συναλλάγματος από άλλες κρυπτοσυχνότητες. Έτσι, οι άνθρωποι που επιθυμούν να αγοράσουν μία από τις δεκάδες λιγότερο γνωστούς ανταγωνιστές του Bitcoin συχνά εμπορεύονται πρώτα τα δολάρια τους για τα bitcoins και στη συνέχεια ανταλλάσσουν τα bitcoins τους για παύλα ή litecoins ή οτιδήποτε άλλο. Καθώς μεγαλώνει η ευρύτερη οικονομία του κρυπτοσυχνότητας, ωθεί την αξία του Bitcoin προς τα πάνω.

Μια τελική πιθανότητα είναι ότι το Bitcoin θα μπορούσε να γίνει κατά κύριο λόγο ένα κατάστημα αξίας παρόμοιο με το χρυσό. Ο χρυσός έχει πρακτικές χρήσεις σε βιομηχανικές εφαρμογές και κοσμήματα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρυσού διατηρείται σε θόλους και σαν δάπεδα ως μακροπρόθεσμο μέσο αποθήκευσης του πλούτου. Οι άνθρωποι επιθυμούν να κρατήσουν το χρυσό επειδή είναι συμπαγές, εύκολο να συγκαλυφθεί και υπάρχει εκτός των συμβατικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Οι Bitcoins έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε bitcoins αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε μια κίνηση αντίχειρα ή ακόμα και ένα κομμάτι χαρτί. Όσο τα κλειδιά κρυπτογράφησης είναι ασφαλή, τα bitcoins δεν μπορούν να κατασχεθούν από καμία κυβέρνηση. Το Bitcoin έχει επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του χρυσού επειδή μπορεί να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο ηλεκτρονικά.

5. Πώς μπορώ να πάρω μερικά;

Προτού απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, θέλουμε να τονίσουμε ότι η επένδυση σε bitcoin είναι εξωφρενικά επικίνδυνη. Το Bitcoin είναι γνωστό ότι χάνει το 80% της αξίας του σε λίγες μέρες. Και ενώ bitcoins ανακτήσει την αξία τους μετά από προηγούμενες συντριβές, η τιμή είναι πολύ υψηλότερη σήμερα. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Bitcoin θα ανακάμψει μετά την επόμενη συντριβή της. Επομένως, παρακαλώ μην επενδύετε χρήματα που δεν μπορείτε να χάσετε.

Τούτου λεχθέντος, η απόκτηση κάποιων bitcoins είναι αρκετά εύκολη. Για να γίνει αυτό, πηγαίνετε σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται ανταλλαγή Bitcoin και δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Έπειτα στέλνετε δολάρια (ή οποιοδήποτε νόμισμα που χρησιμοποιούν στη χώρα σας) στο λογαριασμό χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική τραπεζική μεταφορά ή παρόμοιο μηχανισμό. Μόλις φτάσουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας, μπορείτε να κάνετε συναλλαγές σε δολάρια για bitcoins στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Μόλις έχετε τα bitcoins σας, ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν πρέπει να αφήσετε την κατάθεση με το Bitcoin ανταλλαγή ή να τα αποσύρετε σε δική σας επιμέλεια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποθηκεύσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης στον δικό σας σκληρό δίσκο. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε μια εφαρμογή ιστού πορτοφολιού που τους κρυπτογραφεί με χρήση ενός κωδικού πρόσβασης που παρέχεται από τον πελάτη. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα κλειδιά κρυπτογράφησης σε ένα κομμάτι χαρτί και να αποθηκεύσετε το χαρτί (ελπίζουμε ότι πολλαπλά αντίγραφα) σε ασφαλές μέρος.

Όλες αυτές οι επιλογές έχουν κινδύνους. Εάν αφήσετε τα χρήματά σας στην κατάθεση με την ανταλλαγή, ο κίνδυνος είναι ότι το ίδιο το χρηματιστήριο θα χάσει τα bitcoins σας λόγω hacking, κακοδιαχείρισης ή απάτης. Το 2014, το τότε μεγαλύτερο Bitcoin ανταλλαγή, που ονομάζεται Mt. Gox, κήρυξε πτώχευση μετά από κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoins από χάκερς. Άλλες πρώτες υπηρεσίες Bitcoin απλώς εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο, παίρνοντας τα bitcoins των πελατών μαζί τους. Η οικονομία Bitcoin δεν έχει τίποτα παρόμοιο με την ασφάλιση FDIC, οπότε αν η ανταλλαγή σας χάνει τα bitcoins σας ή χρεοκοπήσει, μπορεί να μην έχει τύχη.

Από την άλλη πλευρά, οι ανταλλαγές έχουν ωριμάσει σημαντικά από το 2014 και ο ίδιος ο ίδιος ο καθένας είναι επικίνδυνος. Εάν ο σκληρός δίσκος σας καταρρεύσει και δεν έχετε αντίγραφα ασφαλείας, τα bitcoins σας θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα. Αν εκτυπώσετε τα bitcoins σας και στη συνέχεια χάσετε το χαρτί, bitcoins σας θα φύγει για πάντα. Εάν τοποθετήσετε τα bitcoins σε ένα πορτοφόλι Web και ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης, τα bitcoins σας θα χαθούν για πάντα. Αν κάποιος βάλει malcoin-κλοπή malware στον υπολογιστή σας, θα μπορούσατε να χάσετε bitcoin σας ανεξάρτητα από το πώς μπορείτε να τα αποθηκεύσετε.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως ασφαλής τρόπος για να διατηρήσετε τα bitcoins και οι τεχνικοί αρχάριοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι επενδυτές στο Bitcoin διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τις επενδύσεις τους σε ατυχήματα ή κλοπές από ό, τι οι επενδυτές σε συμβατικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα αποθέματα και τα ομόλογα.

6. Πώς μπορώ να εξαργυρώσω;

Εάν τα μετρητά σας εξακολουθούν να κατατίθενται σε μια συναλλαγή Bitcoin, απλά εκτελέστε ένα άλλο εμπόριο για να μετατρέψετε τα bitcoins σας πίσω σε δολάρια με τη νέα -ελπίζουμε υψηλότερη τιμή. Στη συνέχεια, αποσύρετε τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Η αγορά bitcoin είναι πολύ ρευστή, οπότε αν δεν έχετε εκατομμύρια δολάρια σε bitcoins, η εξαργύρωση δεν θα είναι δύσκολη. Σημαντικές ανταλλαγές bitcoin έχουν καθημερινά όρια απόσυρσης δολαρίων για την ελαχιστοποίηση της απάτης, ωστόσο. Επομένως, αν πουλάτε χρήματα bitcoins αξίας χιλιάδων δολαρίων, ίσως χρειαστούν μερικές μέρες ή εβδομάδες για να μεταφέρετε τα χρήματα στον συμβατικό τραπεζικό σας λογαριασμό.

Έχουμε δει μερικούς ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι η χρηματιστηριακή αξία της Bitcoin 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι πραγματική επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαργυρώσουν όλη αυτή την αξία ταυτόχρονα. Αλλά αυτό είναι λανθασμένο. Το ίδιο βασικό σημείο ισχύει για κάθε στοιχείο: αν ο Jeff Bezos προσπάθησε να πουλήσει όλες του τις μετοχές του Amazon αμέσως, το απόθεμα θα κατέρρεε. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να λένε ότι έχει καθαρή αξία περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει αρκετή ρευστότητα στις αγορές Bitcoin ότι όλοι οι πολύ πλουσιότεροι κάτοχοι Bitcoin μπορούν γρήγορα και εύκολα να μετατρέψουν τις συμμετοχές τους σε συμβατικό νόμισμα. Και ακόμη και οι πιο πλούσιοι κάτοχοι θα μπορούσαν να ανακαλέσουν τις συμμετοχές τους σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αν ήθελαν.

7. Είναι αλήθεια ότι το Bitcoin σπαταλάει πολύ ενέργεια ;

Ναί. Το δίκτυο Bitcoin διατηρεί το κοινόχρηστο βιβλίο συναλλαγών του, που ονομάζεται blockchain, χρησιμοποιώντας μια υπολογιστική εντατική διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη. Οι ανθρακωρύχοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το δικαίωμα προσθήκης μπλοκ στην μπλοκ αλυσίδα – το καθένα έρχεται με μια ανταμοιβή των 12,5 Bitcoins – ή περίπου $ 125,000.

Επειδή η ηλεκτρική ενέργεια είναι το μεγαλύτερο κόστος για την εξόρυξη Bitcoin και αυτή είναι μια ανταγωνιστική αγορά, θα πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρακωρύχους να συνεχίσουν να δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για τον ηλεκτρισμό, μέχρις ότου η κατανάλωση ηλεκτρισμού να είναι ίδια με το μέγεθος της ανταμοιβής του μπλοκ. Ένας υπολογισμός back-of-the-φακέλου έδειξε ότι κάθε συναλλαγή Bitcoin χρησιμοποιεί 271kWh ηλεκτρικής ενέργειας – αρκετά για να τροφοδοτήσει ένα τυπικό αμερικανικό σπίτι για εννέα ημέρες.

Το γεγονός ότι τα αριθμητικά αυτά στοιχεία συχνά αναφέρονται σε ανά συναλλαγή έχει προκαλέσει μια σωστή σύγχυση. Το δίκτυο Bitcoin παράγει μπλοκ με ρυθμό περίπου έξι ανά ώρα και η εξόρυξη ενός μπλοκ παίρνει ουσιαστικά την ίδια ποσότητα ενέργειας, είτε περιέχει μία συναλλαγή είτε 2.000 (τον τρέχοντα μέσο όρο). Και για μια δεδομένη τιμή bitcoin, θα χρειαζόταν περίπου το ίδιο ποσό ενέργειας εάν, έστω, το δίκτυο Bitcoin επεξεργάζεται δεκάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια συναλλαγές ανά μπλοκ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μειώνοντας τον αριθμό των συναλλαγών bitcoin. Και η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών bitcoin δεν αυξάνει άμεσα την κατανάλωση ενέργειας. Τι προκαλεί η κατανάλωση ενέργειας από την Bitcoin, ωστόσο, είναι όταν η τιμή του Bitcoin ανεβαίνει. Μια υψηλότερη τιμή σημαίνει ότι η ανταμοιβή 12,5 bitcoin γίνεται πιο πολύτιμη και έτσι οι ανθρακωρύχοι δαπανούν περισσότερους πόρους για να κερδίσουν το μεγαλύτερο βραβείο.

Ευτυχώς, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα επιλυθεί μακροπρόθεσμα. Η ανταμοιβή ανά μπλοκ μισή, σε όρους Bitcoin, κάθε τέσσερα χρόνια. Έχει πέσει δύο φορές – ξεκίνησε σε 50 bitcoins το 2009 και προγραμματίζεται να μειωθεί σε 6,25 bitcoins ανά μπλοκ κάποια φορά το 2020 και στη συνέχεια σε 3,25 bitcoins ανά μπλοκ γύρω στο 2024. Καθώς η ανταμοιβή ανά μπλοκ μειώνεται, θα μειωθεί αναλογικά.

Έτσι, είναι αλήθεια ότι το δίκτυο Bitcoin είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή, χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερη ενέργεια ανά συναλλαγή από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο πληρωμών. Ωστόσο, μπορούμε να αναμένουμε ότι το δίκτυο θα γίνει λιγότερο ενεργειακά  σπάταλο, τουλάχιστον ανά συναλλαγή, τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here